SWISS HOUNDS 

BERNER LAUFHUND - LUZERNER LAUFHUND - SCHWYZER LAUFHUND - JURA LAUFHUNDE type Bruno 
 

ΚΑΤΑΓΩΓΗ: ΕΛΒΕΤΙΑ

Και οι τέσσερις ράτσες, έχουν καταγραφεί με ενιαίο πρότυπο στα FCI - Standards με No 59, στις 22 Ιανουαρίου 1933. Παλαιότερα υπήρχε και η ποικιλία του Γιούρα τύπου Σαιντ Υμπερ, αλλά σήμερα έχει εξαφανιστεί απ' την Ελβετία και αναπτύσσεται μόνο στη Γαλλία. Έχουν κοινά σωματικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά, διαφέρουν μόνο στο χρώμα. Πρέπει να σημειωθεί πως οι Ελβετοί, μετά την απαγόρευση του ελεύθερου κυνηγιού και τη δημιουργία ρεζερβών σ' όλη την επικράτεια, ήθελαν πιο αργούς ιχνηλάτες, που να κυνηγούν κοντά τους. Έτσι από τις παραπάνω ράτσες μεσαίου ύψους, δημιούργησαν τα κοντά σκυλιά (Niederlaufhund) με ύψος 33-41 cm (ιδανικό ύψος 36-38 cm), τα οποία αποτελούν ξεχωριστή ράτσα το καθένα και δεν πρέπει να συγχέονται με τα ψηλότερα. Έχουν καταγραφεί με ενιαίο πρότυπο στα FCI - Standards με No 60.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

breed yura2Οι ελβετικοί ιχνηλάτες έχουν παλιές και κοινές ρίζες με τους γαλλικούς ιχνηλάτες. Την εποχή των Κελτών και των Γαλατών, υπάρχει στην Ελβετία ο Ιχνηλάτης «Ουρλέρ της Αργκοβίας» και ο «Μπρούνο ντι Γιούρα» , που προήλθαν από έναν ιχνηλάτη με μακριά και κυματιστά αυτιά, που τον έλεγαν Σκύλο της Δύσης. Παράλληλα στη Γαλλία υπάρχει το Ασπρο και Μαύρο Σαιντ Υμπερ. Την εποχή αυτή υπάρχουν στην Γαλλία και Ελβετία κοινοί ιχνηλάτες. Οι διασταυρώσεις που έκαναν οι Ελβετοί από τα ήδη υπάρχοντα σκυλιά με τα γαλλικά, είχαν σκοπό να δημιουργήσουν μεσαίους σκύλους για κυνήγι στο βουνό, που να κυνηγούν μόνοι τους, ενώ οι Γάλλοι δημιούργησαν παρόμοιους αλλά Μεγάλους Σκύλους για κυνήγι σε αγέλες.

Τον 15ο αιώνα οι Ελβετοί μισθοφόροι που δούλευαν για λογαριασμό των Γάλλων βασιλιάδων, όταν γύριζαν στην Ελβετία, έφερναν μαζί τους γαλλικούς ιχνηλάτες, οι οποίοι έδωσαν και αυτοί αίματα στους ήδη υπάρχοντες ελβετικούς σκύλους, δημιουργώντας διάφορες ποικιλίες. Έτσι οι Ελβετοί στα χρόνια που πέρασαν, βελτίωσαν και σταθεροποίησαν τέσσερις ράτσες μεσαίου μεγέθους (Μπρικέ - Laufhund) και άλλες τέσσερις κοντές (Μπασέ - Niederlaufhund) που έχω αναφέρει. Ο σκύλος της Λουκέρνης, απόγονος του Μπρούνο ντι Γιούρα και του Μπλε της Γασκώνης. Ο σκύλος της Βέρνης, απόγονος του Μπρούνο ντι Γιούρα και του Γασκώνης-Σαιντόνζης, με επιμιξία και του γαλλικού Σκύλου της Αριέγης. Ο Σβυτς απόγονος του Άσπρου Σαιντ Υμπερ, με επιμιξία του γαλλικού Πορσελέν και του Μπρούνο ντι Γιούρα.

Ιχνηλάτης Γιούρα τύπου Μπρούνο βελτιωμένος με αίματα Μαύρου Σαιντ Υμπερ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ

Μήλος σώματος / Υψος = 1,15 / 1
Υψος / Υψος στήθους = 2 / 1
Μήκος μουσούδας / Μήκος κρανίου = 1 / 1

ΓΩΝΙΕΣ ΜΠΡΟΣΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΠΟΔΙΩΝ
Τόξο άρθρωσης ισχιακού και μηριαίου οστού περίπου 110ο
Τόξο άρθρωσης μηριαίου και οστού κνήμης περίπου 120ο
Τόξο άρθρωσης οστού κνήμης και ταρσικού περίπου 130ο
Τόξο άρθρωσης ωμοπλάτης 90ο , ιδανικό 100ο

ΚΕΦΑΛΙ
Κρανίο μακρύ, ισχνό και στενό, ινιακή προεξοχή εμφανής. Οι άξονες του κρανίου και της μουσούδας ελαφρώς αποκλίνοντες. Το στοπ φανερό χωρίς υπερβολή. Μύτη εντελώς μαύρη, πολύ αναπτυγμένη με ανοιχτά ρουθούνια. Μουσούδα με φινετσάτη δομή, στενή, ούτε τετράγωνη ούτε μυτερή.
ΜΑΤΙΑ: Σχήμα ελαφρώς οβάλ, μέσου μεγέθους, χρώμα περισσότερο ή λιγότερο σκούρο, καφετί, σε αναλογία με το χρώμα του τριχώματος. Γλυκιά έκφραση.

ΧΕΙΛΙΑ: Μικρά, με κλειστή προσαρμογή. Τα πάνω ελαφρώς ανεβασμένα, στρογγυλεύουν προς τη μύτη, ποτέ μυτερά. Η γωνία που κάνουν στο στόμα δεν είναι φανερή.

ΑΥΤΙΑ: Δεμένα χαμηλά και προς τα πίσω, ποτέ φαρδιά, πολύ μακριά, φτάνουν και ξεπερνούν τη μύτη. Στενά, μαλακά, πέφτουν κυματιστά και στρογγυλεύουν ελαφρώς στις άκρες.

ΝΕΦΡΑ-ΟΣΦΥΣ: Συμπαγής και δυνατή. ΛΑΙΜΟΣ: μακρύς, κομψός και χαριτωμένος. Χωρίς φανερό προγούλι. ΣΤΗΘΟΣ: Βαθύ, όχι πολύ πλατύ. Θώρακας σχεδόν μεγάλος. ΡΑΧΗ: Μακριά, γερή και ίσια. ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΠΟΔΙΑ: Ισια, δυνατά, κάθετα με γερά κόκαλα. ΠΙΣΩ ΠΟΔΙΑ: Ιγνύες με ελαφρύ αγκώνα, μυώδεις, όχι παράνυχο. ΠΟΔΙΑ-ΑΚΡΑ: Δυνατά, στρογγυλά. Πατούσες τραχιές και σκληρές. Νύχια γερά. ΟΥΡΑ: Οχι πολύ μακριά, στέκεται οριζόντια ή με μια ελαφριά κλίση προς τα πάνω ή κάτω, αλλά ποτέ πολύ ψηλά. Εχει πυκνό τρίχωμα.

ΔΕΡΜΑ: λεπτό, μαλακό, τεντωμένο, με διαφορετικό χρώμα για κάθε ποικιλία.

Ο Ιχνηλάτης της Βέρνης έχει μαύρο κάτω απ' το μαύρο τρίχωμα και άσπρο με νερά μαυροπά κάτω απ' το άσπρο τρίχωμα.
Το Μπρούνο Γιούρα μαύρο γενικώς, αλλά πιο ανοιχτό κάτω απ' το κόκκινο.
Ο Ιχνηλάτης της Λουκέρνης έχει μαύρο κάτω απ' το μαύρο τρίχωμα και ανοιχτό κάτω απ' το μπλε.
Ο Ιχνηλάτης Σβυτς έχει γκρι σκούρο κάτω απ' το πορτοκαλί και άσπρο με νερά μαυροπά κάτω απ' το άσπρο τρίχωμα.
ΤΡΙΧΩΜΑ: κοντό, λείο, πυκνό, πολύ λεπτό στο κεφάλι και τα αυτιά

Ο Ιχνηλάτης της Βέρνης άσπρο με μαύρα μπαλώματα ή σαμάρι μαύρο. Μερικές φορές πιτσιλωτά χρώματα του μαύρου. Καφέ-πορτοκαλί κηλίδες πάνω απ' τα μάτια, στα μάγουλα, στο εσωτερικό και πάνω μέρος των αυτιών και γύρω απ' τον πρωκτό.

Το Μπρούνο Γιούρα έχει μαύρο μανδύα γενικώς ή μερικές φορές ανθρακί με κόκκινο της φωτιάς ή κόκκινο-πορτοκαλί, στο κεφάλι, τα κάτω μέρη του σώματος, κοιλιά. Ενα μικρό άσπρο μπάλωμα στο στήθος είναι επιτρεπτό, το οποίο μερικές φορές μπορεί να είναι και πιτσιλωτό.

Ο Ιχνηλάτης της Λουκέρνης έχει χρώμα μπλε, που είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού άσπρων και μαύρων τριχών, με δυνατές πιτσιλιές κατανεμημένες σ' όλο το σώμα. Επίσης υπάρχουν μεγάλα μαύρα μπαλώματα και το σαμάρι μαύρο μερικές φορές . Καστανόγκριζες κηλίδες ή σκιές στα μάγουλα, στο στήθος, στα άκρα και γύρω απ' τον πρωκτό. Ενας μανδύας μαύρος είναι πολύ αρεστός και προτιμητέος στο Λουκέρνης.

Ο Ιχνηλάτης Σβυτς έχει χρώμα άσπρο με μεγάλα ή μικρότερα μπαλώματα κόκκινα-πορτοκαλί, καστανά ή ανοιχτά καστανά. Μερικές φορές τα χρώματα είναι πιτσιλωτά.

Ενας μανδύας με κόκκινο-πορτοκαλί είναι πολύ αρεστός και προτιμητέος.Το ύψος για τα αρσενικά είναι 49-59 cm και για τα θηλυκά 47-57 cm, χωρίς κανένα περιθώριο ανοχής προς τα πάνω ή κάτω. Θεωρείται ελάττωμα, οποιοδήποτε στοιχείο ξεφεύγει πολύ φανερά από τα standards, που περιγράφτηκαν παραπάνω.

Κεφάλι πλατύ και χοντρό. Μυτερή και κοντή μουσούδα. Αυτιά κοντά, πλατιά, πολύ μυτερά. Παράνυχα. Πολύ μεγάλο προγούλι. Γυριστή προς τα πάνω ουρά.

ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ

Μύτη αξιόπιστη. Φωνή βαρύγδουπη με τόνο ουρλιαχτού, δυνατή και μερικές φορές σε ορισμένα σκυλιά διαπεραστική. Από φυσική άποψη είναι ρωμαλέα σκυλιά, σφριγηλά και ανθεκτικά με μεγάλη αντοχή και διάρκεια.Από ψυχολογική άποψη έχουν ζωηρό χαρακτήρα και πάθος για το κυνήγι. Ήμερα, πρόθυμα, υπάκουα και πολύ δεμένα με το αφεντικό τους.

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Ιδανικοί ιχνηλάτες για το λαγό σε δύσκολα ορεινά εδάφη και ανάλογες καιρικές συνθήκες. Εργάζονται άριστα μόνα τους ή σε ομάδα οι τρεις ποικιλίες, εκτός απ' το Γιούρα τύπου Μπρούνο που δεν συνεργάζεται εύκολα με άλλα σκυλιά δηλαδή είναι περισσότερο ανεξάρτητος σκύλος. Ιχνηλάτες με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, πράγμα που φαίνεται στην τάση ανεξαρτησίας που έχουν να εργάζονται και μόνα τους και να ξεπερνούν τις δυσκολίες του ντορού στις δύσκολες συνθήκες.

Ιχνηλάτες με πάθος και επιμονή, οξυδέρκεια και επιβάλλον. Οι πλειονότητα των παραπάνω ιχνηλατών εργάζεται πεισματικά στις εναλλαγές του ντορού που οδηγεί στο γιατάκι με μεγάλη ικανότητα και σιγουριά.


 

   
Greek English French German Italian Russian Serbian Spanish Turkish
   

Αναμνήσεις...  

YiallouraPS

   

Στο Κυνήγι...  

   

Εκπαιδευτικά     
© SIRIVIDI KENNELS - 23 Χρόνια Εκτροφειο Ιχνηλατών !!