ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το Μικρό Μπλε της Γασκώνης είναι η μεσαία ποικιλία (briquet) του Μεγάλου από την άποψη των αναλογιών. Γερός και δυνατός σκύλος χωρίς μεγάλο βάρος. Το ύψος για τα' αρσενικά είναι 52-58εκατ. και για τα θηλυκά 50-56 εκατ. Το κεφάλι του είναι πιο ραφιναρισμένο απ' ότι στο Μεγάλο, αρκετά μακρύ και περισσότερο ελαφρύ. Το κρανίο του είναι θολωτό με το ινιακό οστό (καρούμπαλο) λιγότερο καθορισμένο. Η μουσούδα είναι ελαφρώς γαμψή. Τ' αυτιά είναι λεπτά, με πτυχές, δένουν πολύ χαμηλά στη γραμμή των ματιών και πίσω. Τα μάτια είναι σκούρα καφέ με βλέμα γλυκό και μελαγχολικό. Τρίχα κοντή, αρκετά χοντρή και σφιχτή. Το χρώμα του με μικρές κηλίδες μπλε σε φόντο άσπρο και μαύρα μπαλώματα, έχει εμφάνιση μπλε-γκρίζου πολύ χαρακτηριστική. Κόκκινο ή κοκκινωπό στα μάγουλα, στα φρύδια σε σχήμα αμύγδαλου και στα πόδια. Είναι προικισμένος με άριστη όσφρηση, με πολύ ωραία και βαρύγδουπη φωνή, πολύ εργατικός και υπάκουος σκύλος, συνεργάζεται άνετα σε αγέλη και είναι ο ιδανικός ιχνηλάτης για το λαγό, αλλά και για το ζαρκάδι και το αγριογούρουνο. Χρησιμοποιεί στην ιχνηλασία και τον αέρα στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει ντορός στο έδαφος.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ
Η ράτσα είναι πολύ διαδεδομένη στην μεσημβρινή Γαλλία εδώ και πολλά χρόνια και ιδιαίτερα στην Γασκώνη απ' όπου πήρε και το όνομα. Προέρχεται άμεσα απ' το Μεγάλο Μπλε , έπειτα από ειδική επιλογή στις διαστάσεις και το βάρος για να χρησιμοποιηθεί κυρίως στο λαγό.

ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ

Μύτη δυνατή με πολύ λεπτή όσφρηση. Φωνή βαρύγδουπο ουρλιαχτό, πληθωρική με βαθύ και βαρύ τόνο, ωραία ηχητική χροιά και χρωματισμό πολύ χαρακτηριστικό. Βηματισμός σχετικά μέτριος αλλά συνεχής, με ανθεκτικότητα και μεγάλη αντοχή. Από ψυχολογική άποψη είναι πολύ πρακτικός και επίμονος στην εργασία του. Εξαιρετικός κυνηγός. Ζωηρός και θαρραλέος χωρίς επιθετικότητα. Εύκολος στην εκπαίδευση, συνεργάσιμος στην ομάδα και υπάκουος στις εντολές.

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Ιδανικός για κυνήγι με όπλο αλλά προσαρμόζεται εύκολα και σε ομαδικό κυνήγι καταδίωξης, εργάζεται άριστα μόνος του ή σε ομάδα. Λόγω καταγωγής, πρώτα απ' όλα είναι πολύ σταθερός και σίγουρος στο ντορό. Μόλις επισημάνει τις πρώτες ενδείξεις του ντορού, αρχίζει το γάβγισμα μέχρι να ξεσηκώσει το ζώο απ' το γιατάκι. Συνήθως κολλάει στο ντορό, αλλά παρόλα αυτά δεν αργοπορεί πολύ γιατί ξεκαθαρίζει το ντορό με σιγουριά και φτάνει στο γιατάκι πολύ γρήγορα με χαρακτηριστική πρωτοβουλία. Είναι σπεσιαλίστας στις δυσκολίες, ελέγχει όλες τις φάσεις και τις διακλαδώσεις του ντορού με λεπτομέρεια, αποφεύγοντας τα λάθη πράγμα που φαίνεται όταν περιορίζει την ταχύτητά του. Κυνηγάει και άλλα μεγάλα ζώα και ιδιαίτερα στο αγριογούρουνο, το κουράγιο του τον επιτρέπει να κρατάει αυτό το ζώο σε στάμπα για πολύ ώρα, γαβγίζοντας συνεχώς χωρίς να επιτίθεται. Ενώνεται ενστικτωδώς και ακολουθεί τα σκυλιά που ηγούνται της αγέλης, κυνηγώντας πολύ καλά μέσα στην ομάδα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ

ΚΕΦΑΛΙ: Μακρύ και ελαφρό. Σπάσιμο μετώπου ελαφρώς τονισμένο.
ΚΡΑΝΙΟ: Λεπτό και στενό, σχήμα αβγοειδές με τονισμένη ινιακή προεξοχή.
ΜΑΤΙΑ: Καστανά με μαύρα βλέφαρα.
ΜΟΥΣΟΥΔΑ: Μακριά, δυνατή, λίγο κυρτή στο ρύγχος.
ΜΥΤΗ: Χρώμα μαύρο, δυνατή και ανοιχτή.
ΧΕΙΛΙΑ: Λίγο παχιά με καλή ανάπτυξη.
ΑΥΤΙΑ: Λεπτά, λίγο κυματιστά και μακριά, δεμένα χαμηλά, πρέπει να φτάνουν στην άκρη της μύτης και να την ξεπερνούν.
ΡΑΧΗ: Ανοιχτή, δυνατή και λίγο κυρτή.
ΝΕΦΡΑ-ΟΣΦΥΣ: Πλατιά και δρεπανωτή ελαφρώς.
ΛΑΙΜΟΣ: Μεσαίο μέγεθος, με προγούλι.
ΩΜΟΠΛΑΤΕΣ: Μακριές, κολλημένες στο στήθος.
ΣΤΗΘΟΣ: Πολύ βαθύ και στενό. Πλευρά επίπεδα.
ΣΚΕΛΗ: Μπροστινά σκέλη ίσια, δυνατά αντιβράχια, χοντρούς τένοντες και επίπεδα. Γοφοί πολύ λοξοί, πλατύς, ρωμαλέοι. Ιγνύες φαρδιές και δυνατές. Πόδια σφιχτά, στρογγυλά. Πέλματα σκληρά, δάχτυλα λεπτά, νύχια μαύρα. Μηροί πολύ μυώδεις.
ΟΥΡΑ: Μακριά και λεπτή, μερικές φορές γυρισμένη προς τα πάνω σαν δρεπάνι.
 

ΤΡΙΧΩΜΑ: Τρίχα σχετικώς χοντρή, μεσαίο μέγεθος. Το δέρμα στα χείλη, στον ουρανίσκο και στους εσωτερικούς βλεννογόνους είναι μαύρο ή με μαύρες πλάκες. Το χρώμα του τριχώματος είναι μπλε ή άσπρο με μαύρες κηλίδες και στίγματα. Κοκκινωπές κηλίδες στο κεφάλι, το εσωτερικό μέρος των αυτιών και των σκελών.


   
Greek English French German Italian Russian Serbian Spanish Turkish
   

Αναμνήσεις...  

YiallouraPS

   

Στο Κυνήγι...  

   

Εκπαιδευτικά     
© SIRIVIDI KENNELS - 23 Χρόνια Εκτροφειο Ιχνηλατών !!