ΚΑΤΑΓΩΓΗ: ΣΕΡΒΙΑ

Srpski Trobojni GonicFCI Standard No 229α/27-11-1970

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Αθλητικός σκύλος, σκληροτράχηλος, όμορφος με ωραία χτυπητά χρώματα του μαύρου, του κόκκινου και του άσπρου. Μεσαίου ύψους σκύλος, δυνατός και ανθεκτικός.

breed servikos1ΚΕΦΑΛΙ: Κεφάλι μακρύ. Η ινιακή προεξοχή είναι φανερή όταν το βλέπουμε σε προφίλ. Μέτριο stop, ρινική γέφυρα κυρτή. Βλέποντας το κεφάλι από πάνω, έχει μεσαίο πλάτος, που στενεύει προς τη μύτη. Το μήκος του κεφαλιού είναι 20-24 cm.
ΚΡΑΝΙΟ: Το τόξο των φρυδιών λίγο φανερό. Το μήκος του είναι μικρότερο απ' το μήκος της μουσούδας.
ΜΑΤΙΑ: Χρώμα σκούρο καστανό, μέχρι μαύρο. Εκφραση γλυκιά.
ΜΟΥΣΟΥΔΑ: Μακριά. Μεγάλη και πλατιά στη βάση της, στενεύει σταδιακά προς τη μύτη. Το μήκος της είναι μεγαλύτερο από το μήκος του κρανίου.
ΜΥΤΗ: Πλατιά, ρουθούνια ανοιχτά, χρώμα μαύρο.
ΧΕΙΛΙΑ: Σφιχτά. Τα πάνω χείλια λίγο πεσμένα.
ΑΥΤΙΑ: Μεσαίο μέγεθος και πλάτος. Είναι τοποθετημένα πίσω και λίγο κάτω από τη γραμμή των ματιών. Κρεμαστά, ελαφρώς χοντρά, στρογγυλά στο άκρο.
ΣΩΜΑ: Η πάνω γραμμή του σώματος κλίνει ελαφρά προς τα καπούλια. Το μήκος του σώματος είναι 10% μεγαλύτερο απ' το ύψος στο ακρώμιο.
ΛΑΙΜΟΣ: Πολύ καλά δεμένος με το κεφάλι και τον κορμό. Λοξός, ελαστικός και μυώδης, φαρδαίνει προοδευτικά προς το στέρνο, με λοξή τομή και σχήμα αχλαδιού.
ΣΤΗΘΟΣ: Μακρύ, βαθύ, μεγάλο. Πλευρά ελαφρώς λοξά. Στέρνο μεγάλο, ελαφρώς στρογγυλό.
ΡΑΧΗ: Πλατιά και μυώδης. Οσφύς σχεδόν μακριά, μυώδης. Καπούλια λοξά και πλατιά
ΚΟΙΛΙΑ: Ελαφρώς ανεβασμένη και στρογγυλή.
ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΠΟΔΙΑ: Κοντά, δυνατά. ίσια, κάθετα. Ο αγκώνας κλίνει καλώς προς το σώμα. Πόδια σαν της γάτας. Δάχτυλα τοξωτά και σφιχτά. Πέλματα στρογγυλά και ελαστικά, νύχια δυνατά, σκούρα.
ΠΙΣΩ ΠΟΔΙΑ: Κάθετα και παράλληλα. Κνήμη μεσαίο μέγεθος, πλατιά και μυώδης. Ιγνύς ελαφρώς λοξή προς στο έδαφος, κοντή και δυνατή.
ΟΥΡΑ: Προεκτείνεται στη γραμμή της ράχης, παχιά στη ρίζα, λεπταίνει σταδιακά προς το άκρο της, που καλύπτεται με φουντωτή τρίχα. Το μήκος φτάνει μέχρι το κότσι. Στέκεται όρθια σαν σπαθί.

ΤΡΙΧΩΜΑ: Κοντό και πυκνό, με υποτρίχωμα. Το χρώμα τρίχρωμο: μαύρο, κόκκινο και άσπρο στο λαιμό, στα πόδια και στη γραμμή του κεφαλιού απ' τη μύτη μέχρι πίσω στον σβέρκο. Το μαύρο συνήθως έχει σχήμα σαμαριού μέχρι το ακρώμιο και λίγο μεταξύ ματιού και βάσης αυτιού, ενώ το κόκκινο υπάρχει στα υπόλοιπα μέρη του σώματος.

 ΥΨΟΣ- ΒΑΡΟΣ: Το ύψος στο ακρώμιο είναι γύρω στα 45-55 cm για το αρσενικό. Για το θηλυκό λιγότερο κατά 2-3 cm. Το βάρος γύρω στα 20 kg.
 

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ: Θεωρείται ελάττωμα, οποιοδήποτε στοιχείο ξεφεύγει πολύ φανερά από τα standards, που περιγράφτηκαν παραπάνω.
 

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Θεωρείτο ποικιλία του Σέρβικου Ιχνηλάτη μέχρι να αναγνωριστεί σαν αυτούσια επίσημη ράτσα. Κατά κάποιο τρόπο είναι αποτέλεσμα της διασταύρωσης του Ιχνηλάτη Ποσάβα με τον άλλοτε Βαλκανικό και με αίματα του Ορεινού Ιχνηλάτη. Η ράτσα σταθεροποιήθηκε τα τελευταία τριάντα χρόνια περίπου.

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ-ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ
Πολύ καλός Ιχνηλάτης, ανθεκτικός, δραστήριος και δυνατός. Κυνηγάει σ' όλα τα εδάφη, με επιμονή και μεγάλη καταδίωξη. Κυνηγάει λαγό και μεγάλα θηράματα (αγριογούρουνο, ελάφι, ζαρκάδι), το ίδιο καλά.


 

   
Greek English French German Italian Russian Serbian Spanish Turkish
   

Αναμνήσεις...  

YiallouraPS

   

Στο Κυνήγι...  

   

Εκπαιδευτικά     
© SIRIVIDI KENNELS - 23 Χρόνια Εκτροφειο Ιχνηλατών !!