ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

breed agglo1Το Άγγλο-Γαλλικό Μικρού Κυνηγιού ονομάζεται έτσι γιατί χρησιμοποιείται αποκλειστικά για το κυνήγι του λαγού, που θεωρείται μικρό ζώο σε σχέση με τα υπόλοιπα τριχωτά. Σε αντίθεση το Μεγάλο Άγγλο-Γαλλικό κυνηγάει συνήθως τα πιο μεγάλα ζώα ( αγριογούρουνο, ελάφι, ζαρκάδι) σε μεγάλες ομάδες ιχνηλατών με τη συνοδεία αλόγων. Είναι το παραδοσιακό «μεγάλο κυνήγι» (Grand Venerie) καταδίωξης που θεωρείται εθνική κληρονομιά και συνεχίζεται να γίνεται από πολλές ομάδες κυνηγών. Το Άγγλο-Γαλλικό Μικρού Κυνηγιού είναι αποτέλεσμα της διασταύρωσης γαλλικών σκυλιών, όπως Πορσελέν, Σαιντόνζης, μικρών Πουατεβέν και των αγγλικών Μπήγκλ, Χάριερ και μικρών Φοξ Χάουντ., με σκοπό να βελτιωθεί η σκελετική δομή, η ταχύτητα και η ικανότητα να πιάνουν το λαγό έπειτα από καταδίωξη. Η γενική εμφάνισή του είναι γαλλική, ενώ τα αγγλικά αίματα φαίνονται απ' το φαρδύ κρανίο και τα κοντά αυτιά που η βάση τους αρχίζει λίγο ψηλά. Σήμερα στη Γαλλία, υπάρχει σε πολύ μεγάλο αριθμό, επειδή εκτιμάται ιδιαίτερα για τις μεγάλες κυνηγετικές ικανότητες στο λαγό.

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Σκύλος με ισορροπία σωματική και δυνατή σκελετική δομή. Λεπτή όσφρηση, μεγάλη αντοχή και δύναμη για πολύωρη καταδίωξη. Δυνατή φωνή με τάση μακρόσυρτη σαν ουρλιαχτό. Αριστη συμπεριφορά στο κυνήγι και στο σπίτι, εκπαιδεύεται πολύ εύκολα. Ακολουθεί με μεγάλη ευκολία το ντορό σε δύσκολες κλιματικές και εδαφικές συνθήκες Σκύλος με πάθος και μανία για το κυνήγι, εξαιρετικός στον λαγό με όπλο ή χωρίς.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ

Κεφάλι μακρύ, όχι πολύ φαρδύ, με ινιακό οστό ελαφρώς αναπτυγμένο . Κρανίο ελαφρώς κυρτό χωρίς μεγάλη καμπύλη, στοπ λίγο τονισμένο. Μάτια σε χρώμα καφέ, μεγάλα και κυκλωμένα με μαύρο χρώμα. Έξυπνη έκφραση. Μουσούδα μέσου μήκους και γενικώς ίσια ή λίγο γαμψή. Πολύ ωραία σμιλευμένη κάτω απ' τα μάτια. Μύτη μαύρη με ανοιχτά ρουθούνια. Αυτιά μέσου μήκους, δεμένα λίγο ψηλά στη γραμμή των ματιών, επίπεδα και ελαφρώς γυριστά. Λαιμός μακρύς, δυνατός, χωρίς εμφανές προγούλι.

ΣΤΗΘΟΣ: Αρκετά φαρδύ και κατεβασμένο καλώς. Πλευρά μακριά και στρογγυλά, ποτέ επίπεδα.

ΡΑΧΗ: Συμπαγής με ευθύγραμμη συνέχεια. Οσφύς μυώδης, ευθύγραμμη, περισσότερο κοντή. Λαγόνια πολύ ελαφρά ανασηκωμένα και αρκετά γεμάτα. Καπούλια κεκλιμένα με καλό μήκος.

ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΠΟΔΙΑ: Εξαιρετικά ίσια, δυνατά και κάθετα. Πόδια σκληρά, ξερά και στρογγυλά.

ΠΙΣΩ ΠΟΔΙΑ: Μηροί μυώδεις. Γοφοί καλά τοποθετημένοι σε αρμονία με τα μπροστινά σκέλη.

ΟΥΡΑ: Πολύ καλό μήκος, με κομψή κλίση. Τρίχωμα πυκνό και στρωτό.

ΤΡΙΧΩΜΑ: Κοντό, πυκνό και λείο. Δέρμα λεπτό, χωρίς ζάρες. Τρία χρώματα είναι επιτρεπτά. Το τρίχρωμο, άσπρο και μαύρο με ζωηρό κόκκινο και μαύρη μύτη. Το άσπρο και μαύρο με κόκκινο ωχρό και μαύρη μύτη. Το δίχρωμο άσπρο και πορτοκαλί με μύτη στο χρώμα του καπνού (tabac).

ΥΨΟΣ: Το ύψος στο ακρώμιο είναι γύρω στα 48-56 cm για το αρσενικό και το θηλυκό, με ανοχή ± 2 cm, για τα εξαιρετικά σκυλιά

 

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Λεπτή όσφρηση, φωνή με ουρλιαχτό γενικώς ή οξεία δυνατή.
Φυσιολογία: Γεροδεμένη κατασκευή, χωρίς βάρος και μαλθακότητα, με κίνηση γρήγορη, δυνατή, και πολύ ανθεκτική.Εξαιρετικός κυνηγός, βρίσκει το ντορό με μεγάλη ευκολία, εκμεταλλευόμενος σχεδόν πάντα τις αναθυμιάσεις του λαγού στον αέρα, σαρώνοντας μεγάλες εκτάσεις με το κεφάλι ψηλά. Χαρακτηρίζεται από θάρρος, εμμονή, δραστήρια έρευνα, εξαιρετική συμπεριφορά και πειθαρχία στις εντολές του κυνηγού.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Χρησιμοποιείται σε κυνήγι με όπλο και σε κυνήγι χωρίς όπλο, όπου πρέπει να πιάσει το λαγό ζωντανό, μετά από συνεχόμενη καταδίωξη. Κυνήγι καταδίωξης (χωρίς όπλο): εδώ φαίνονται οι μεγάλες αρετές του. Πάθος, ταχύτητα, εμμονή, τεράστια αντοχή, πειθαρχία και υπακοή στις διαταγές. Γι' αυτό το είδος κυνηγιού χρησιμοποιείται μεγάλος αριθμός σκύλων. Κυνήγι με όπλο: είναι πολυτάλαντος, προσαρμόζεται πολύ εύκολα στους βιότοπους που ζει ο λαγός. Κυνηγάει επίμονα το είδος του ζώου που θα ξεσηκώσει, με μεγάλες αντοχές στην καταδίωξη. Κυνηγάει άριστα και το αγριογούρουνο με το θάρρος που τον διακρίνει, χωρίς κανένα πρόβλημα στα πυκνά και σφιχτά δάση. Στο Πανγαλλικό Κύπελλο Αγριογούρουνου το 2007, ομάδα Άγγλο-Γαλλικών Μικρού Κυνηγιού, πήρε μακράν την πρώτη θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες ομάδες ιχνηλατών άλλων φυλών. Επίσης στο Πανγαλλικό Κύπελλο Λαγού το 2010 πήρε την πρώτη θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες ομάδες ιχνηλατών που συμμετείχαν στον αγώνα. Το Άγγλο-Γαλλικό Μικρού Κυνηγιού, σήμερα στη Γαλλία εκτρέφεται με μεγάλη αυστηρότητα στα μορφολογικά και κυνηγετικά χαρακτηριστικά της φυλής (άριστο ξεφώλιασμα, σωστή φωνή, ταμπεραμέντο, συμπεριφορά και χαρακτήρας), με σωστή μάθηση και εκπαίδευση από μικρή ηλικία.


   
Greek English French German Italian Russian Serbian Spanish Turkish
   

Αναμνήσεις...  

YiallouraPS

   

Στο Κυνήγι...  

   

Εκπαιδευτικά     
© SIRIVIDI KENNELS - 23 Χρόνια Εκτροφειο Ιχνηλατών !!